Startsida
Nyheter
Våra lägenheter
Intresseanmälan
Felanmälan
Vanliga frågor
Vanliga frågor
Företaget
Kontakta oss
 

Ungt byggföretag räds inte ägarlägenheter
Upplagd 2012-03-27

92 ägarlägenheter med adress Kristianstad. Skiss Christianstads Fastighets AB

Ungt byggföretag räds inte ägarlägenheter

Byggprojekt

Christianstads Fastighets AB, C Fast, är ett relativt ungt företag i byggbranschen. Fyra delägare bildade bolaget år 2003 när de fick möjlighet att köpa ett stycke mark av Region Skåne. Nu sticker de ut hakan och bygger 92 ägarlägenheter i centrala Kristianstad.

– Att fundera på lägenheter i en lågkonjuktur som vi hade i fjol, är kanske inte vad de flesta fastighetsföretag tänker på. Men vi hittade en bra lösning i att bygga ägarlägenheter. Projektet gör vi tillsammans med Skanska och vår regionala bank, Sparbanken 1826. Utan deras förtroende hade vi inte klarat av det. Reglerna från den första maj förra året medger olika lösningar, vi kan välja att sälja ägarlägenheterna eller äga själva och hyra ut tills någon spekulant exempelvis sålt sin villa det ger oss frihet, säger Per Persson, en av delägarna.

Projektet med flerbostadshusen i centrala Kristianstad är i gång. De fyra huskropparna, fem och sex våningar höga med penthouse och stora takterasser högst upp, byggs samman två och två med viss förskjutning.

Boytan varierar mellan 50-150 kvadratmeter, genomsnittet är 80 kvadratmeter, flertalet tvåor och treor. C Fast har kalkylerat med en kostnad för köparen på omkring 1 250 kronor/kvadratmeter/år, räknat på 5,4 procents ränta på hela köpeskillingen. Lägre ränta och/eller egen insats ger lägre boendekostnad. De översta lägenheterna kostar ytterligare någon hundralapp. De första 17 lägenheterna ska vara klara till årsskiftet och de sista nästa sommar.

– Samfällighetsavgiften och egna driftskostnader beräknar vi till 2 500 kronor per månad på en hundrakvadratmeterstor boyta. Vi bygger lägenheterna så de passar att slå ihop om någon vill köpa fler lägenheter. Intresset är stort och efter semestern börjar försäljningen. Det här är kanske den bästa investeringen en privatperson kan göra, man bor ju i sitt sparande. Pengarna växer när du sover. Fördelen med ägarlägenheter är också att alla kostnader är transparenta för ägaren i och med att du alltid har full koll på hela ekonomin för ditt boende.

– Skulle vi inte sälja alla lägenheter med en gång, kan vi hyra ut dem till gällande bruksvärdeshyra. Vi har räknat hem projektet på en hyresfastighet och står för hela kostnaden från början. Man kan välja att se på fastigheten med 92 enskilda lägenheter, eller som 92 hyreshus med vardera en lägenhet.

- Det är väl lite kaxigt men jag tror att bostadsrätten kan få det svårt. För köparen är ekonomin i ägarrätten enklare att förstå. Inga lånekostnader bakas in och döljs i månadsavgifter. Du har full koll på hela boendeekonomin och äger ditt boende fullt ut, inte bara nyttjanderätten som i en bostadsrätt, där föreningen äger huset. Så länge leve ägarlägenheter, deklarerar Per Persson stolt.

Hur resonerar då Sparbanken 1826 som lånar ut pengarna till C Fast?

– Som lokal aktör ligger vi nära marknaden och känner den, därför kan vi göra andra bedömningar än en stor bank. Vi ser en långsiktighet i det här projektet som fyller ett behov på bostadsmarknaden, oavsett om det är hyres- eller ägarlägenheter. C Fast är duktiga på byggprojekt och att handla upp entreprenader, de vill bredda marknaden och presenterade en kalkyl som vi tyckte var bra, säger Mikael Forsberg, företagsmarknadschef och vice vd på Sparbanken 1826.

– De driver projektet som en hyresfastighet men säljer som ägarlägenheter, en föredömlig kombination som vi ser det. På så sätt kan de äga lägenheterna själva och hyra ut tills de har en köpare. Lösningen är projektets möjlighet. Att inte fler gör så här tror jag beror på att ingen vill ta risken att inte sälja lägenheterna. Normalt sett säljer byggherren fastigheten vidare till slutkund, kanske är det lättare för ett mindre fastighetsföretag som också förvaltar sina hus. De behöver inte tjäna pengar i steg ett, men får in dem genom sin normala förvaltning, säger Mikael Forsberg.

C Fast:s affärsidé är att bygga, köpa och långsiktigt förvalta fastigheter på den lokala bostadsmarknaden och att hitta lösningar som går att genomföra. De startade med en insats på 25 000 kronor vardera för att finansiera köpet av markbiten på gamla lasarettsområdet. På marken fanns outnyttjade byggnader som de kunde låna på. De renoverade och hyrde ut 100 lägenheter till studentboende. Därefter fortsatte de att även bygga nya ettor till Högskolans studenter. I dag äger de 129 studentlägenheter, 54 hyresrätter, ett Bed & Breakfast hotell och en förskola.

– Många säger att det inte går att bygga bostäder i dag, men vill man så går det, om en dörr stängs öppnar man en annan. Förra gången byggde vi 39 nya hyresrätter med en tysk byggmästare och med tyskt material, men med alla svenska lagar och bestämmelser. Vi bygger inte på spekulation utan har fullständig kontroll på alla våra projekt. Det gäller bara att hitta lösningar och söka sig utanför konventionella gränser.

Text: Christina Adlers


Ägarlägenheter i centrala Kristianstad
Upplagd 2010-06-21
LÄS MER PÅ http://www.husmanhagberg.se/kristianstad
Mer boglädje till Kristianstad!
Upplagd 2009-11-29
Under förra året färdigställde C Fast 39 hyresrätter som fulltecknades på rekordtid. Nu bygger vi 92 nya ägarlägenheter i centrala Kristianstad med Skanska som entreprenör och Sparbanken 1826 som finansiär. Bostadsmarknaden i Kristianstad som länge har lidit av att det byggs så få lägenheter, kommer genom samarbetet att få ett rejält tillskott. Som alltid kommer kvalitet i alla led att genomsyra projektet, från arkitektur och utformning till materialval och uppförande.

Från och med den 1 maj 2009 finns regler om så kallade ägarlägenheter. Reglerna innebär att man numera kan äga och få lagfart på en enskild lägenhet i ett flerbostadshus. För ägarlägenhetsfastigheter gäller normalt samma regler som för annan fast egendom. Ägaren kan t.ex. inteckna och belåna sin lägenhet. En ägarlägenhet kan också hyras ut eller säljas. Enligt reglerna kan ägarlägenhetsfastigheter inte bildas genom ombildning av befintliga lägenheter, till exempel bostadsrättslägenheter.

Läs vad lokalpressen skriver om projektet här:

Kristianstadsbladet:
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20091128/KRISTIANSTAD/711289782/1338/&/C-Fast-bygger-%E2%80%99villor%E2%80%99--pa-sjatte-vaningen

Norra Skåne:
http://www.nsk.se/article/20091128/KRISTIANSTAD/711289973

Boglädje under luppen
Upplagd 2008-09-27
Nu uppmärksammar Kristianstadsbladet våra nybyggda lägenheter i Stafvrehuset på Lasarettsboulevarden. I en artikel från den 25 september framhålls bland annat lägenheternas öppna planlösningar och känsla av rymd fram.

Att de nyinflyttade hyresgästerna trivs i sina nya boenden sammanfattas kärnfullt av Annelie Frank som flyttat in i en av tre penthouselägenheter:

"Jag flyttar aldrig härifrån. Aldrig!"

Vi tackar för förtroendet och jobbar vidare mot visionen att bygga fler inspirerande lägenheter för människor som uppskattar sann boglädje.

Läs artikeln direkt på Kristianstadsbladets hemsida:
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20080925/KRISTIANSTAD/681052858

Välkomna hem!
Upplagd 2008-09-05
Nu har de 39 lägenheterna i det nybyggda Stafvrehuset på Lasarettsboulevarden färdigställts och hyresgästerna har flyttat in. Här erbjuds sann boglädje i ett hus helt uppfört i sten, med vackra och tilltalande planlösningar.

Väl tilltagen takhöjd och öppna kökslösningar ger lägenheterna en känsla av rymd. Stora fönsterytor innebär en naturligt ljus och tilltalande boendemiljö och på de stora balkongerna njuter man av sköna dagar utomhus.

Området kring huset ligger inbäddat i en grönskande parkliknande miljö. Här hittar man både lugn och gemensamma mötesplatser. Stafvrehuset och bostadsområdet har helt enkelt det där extra som krävs för att skapa riktig boglädje - ett boende att trivas i och längta hem till. 


There are a scant handful of Swiss companies that produce in-house tag heuer replica as well as cases and everything else that goes into a watch. Even the mighty Rolex who is probably the king of in-house luxury watches doesn¡¯t make everything themselves. In cartier replica sale, there is almost no culture of suppliers. Companies ¨C whether they make watches or toilets hublot replica almost always product everything in-house. So, for all the celebration watches with in-house movements get, brands like rolex replica uk should get double points because they not only make their own omega replica sale movements, but they also make pretty much everything longines replica sale that goes into the watches from the hands to the straps.